Parchet pentru încălzire în pardoseală

parchet pentru pardoseli incalzite

Cuprins

Parchet pentru încălzire în pardoseală

Încălzirea în pardoseală reprezinta una dintre solutiile ingenioase, foarte eficiente și inovatoare, pentru a obține un mediu confortabil din punct de vedere termic pentru locuințe sau birouri. 

Acest sistem de încălzire este o alegere tot mai intalnita in locuințele românilor datorită avantajelor pe care le aduce, printre care cel mai important este ca incalzesti rapid și uniform.

Astfel, adoptarea unui sistem de încălzire cu performanțe crescute ajută la crearea unui mediu înconjurător mai curat și mai sănătos pentru toată lumea. 

Sistemul radiant de încălzire pe baza de agent termic prin pardoseala reprezinta modul cel mai eficient din punct de vedere energetic de a distribui căldură în interiorul cladirilor. 

Temperaturile scăzute ale agentului termic folosit permit obținerea unei eficiențe optime ale surselor de căldură. Nu mai punem la socoteală ca întreaga instalație este invizibilă, ceea ce va conferă libertate în alegerea oricărui stil arhitectural.

Dacă ne gândim la parchet pentru încălzire în pardoseală, de-a lungul timpului s-a țesut o întreagă rețea de „legende” unele izvorâte din necunoașterea unor noțiuni de bază, iar altele pur și simplu din rezistența viscerală la tehnologii și materiale noi. 

Așa că dorim să îți oferim cât mai multe informații utile despre această relație naturală – parchet și încălzire în pardoseală.

În ultimii 10 ani procentul parchetului montat de către noi pe pardoseli încălzite a cunoscut o creștere continuă și accelerată, așa cum se poate observa în graficul de mai jos.

Evolutia parchetului montat pe pardoseli incalzite

Care parchet este compatibil cu încălzirea prin pardoseală?

Diferitele tipuri de parchet au rate de transfer termic diferite și de aceea nu au aceleași rezultate când vine vorba de montaj peste încălzirea în pardoseală. 

Cu cât parchetul este mai subțire și mai dens cu atât transferul termic este mai bun. 

Din punctul nostru de vedere parchetul stratificat este cea mai bună variantă de pardoseală din lemn atunci când se dorește instalarea pe pardoseli încălzite, fiind stabil dimensional la variațiile de temperatură.

Parchetul masiv poate de asemenea fi folosit, dar cu mult mai multe precauții legate de grosimea și lățimea lamelelor, dar și de condițiile ambientale de exploatare de după montaj.

Ca regulă generală, în cazul montajului de parchet, temperatura la suprafața șapei nu trebuie să depășească 27 °C, astfel încât parchetul să radieze o temperatură de cca. 23 °C care va conduce la o temperatură ambientală optimă de cca. 21 °C. 

Parchet pardoseli incalzite

Cele 3 caracteristici esențiale ale parchetului compatibil cu pardoselile încălzite:

 • Transfer termic bun
 • Stabilitate dimensională
 • Finisaje sănătoase care să nu emane substanțe nocive la trecerea căldurii

Parchet stratificat pentru încălzire în pardoseală

Așa cum spuneam și mai devreme, sistemele de încălzire în pardoseală devin din ce în ce mai populare datorită numeroaselor avantaje pe care le oferă – aduc valoare casei tale, salvează spațiu în camere prin renunțarea la caloriferele clasice, distribuția căldurii este uniformă, iar eficiența energetică și termică este ridicată.

Când vine vorba de alegerea finisajului pentru pardoselile încălzite, parchetul, parchetul stratificat în special, este o opțiune foarte apreciată și potrivită.

Parchet dublu stratificat pentru încălzire în pardoseală

Parchet stratificat stejar Baltic white Prestige_1
Parchet dublu stratificat din stejar baltic albit model herringbone, montat pe pardoseli încălzite
Parchet dublu stratificat chevron salcam pardoseli incalzite
Parchet dublu stratificat din salcâm aburit model chevron, montat pe pardoseli încălzite

Parchetul dublu stratificat este, așa cum îi spune și numele, format din 2 straturi lipite între ele, din care cel superior este stratul din lemn nobil care dictează și comportamentul parchetului.

            Principalele caracteristici ale parchetului dublu stratificat:

 • grosime mică (9-10-11 mm) și implicit o rezistență termică mai mică, deci un transfer termic mai bun
 • permite diverse modele de montaj – herringbone, chevron, șah, clasic englezesc etc
 • dimensiuni în general mici (în gama noastră, cea mai mare dimensiune de parchet dublu stratificat este 10,5 x  135 x 1350 mm)
 • finisaje moderne cu lac și ulei cu certificare Blauer Engel (standardul mondial în materie de emisii nocive și VOC)
 • disponibil atât în variante de esențe europene – stejar, nuc, frasin, dar și exotice – teak, doussie, wenge, iroko etc.

De reținut că unele esențe de lemn nu sunt recomandate pentru montajul pe pardoseli încălzite (chiar dacă se prezintă sub forma parchetului stratificat) – fag, arțar canadian, măslin etc.

Parchet triplu stratificat pentru încălzire în pardoseală

Parchet triplu stratificat stejar Vivo, model plank, montat pe pardoseli încălzite
Parchet triplu stratificat stejar albit Vivo, model plank, montat pe pardoseli încălzite
Parchet triplu stratificat stejar pardoseli incalzite
Parchet triplu stratificat stejar rustic, model plank, montat pe pardoseli încălzite

Parchetul triplu stratificat este de asemenea o opțiune excelentă pentru montajul pe pardoseli încălzite. 

Chiar dacă randamentul său termic este ceva mai redus decât în cazul parchetului dublu stratificat, acesta asigură toate condițiile pentru un ambient cald, relaxant și eficient.

           Principalele caracteristici ale parchetului triplu stratificat:

 • în general grosimea este de 14 mm, dar există și variante cu grosime mai mică, de 11 mm
 • modelul de montaj este cel clasic – englezesc – aspectul final fiind de dușumea de lungimi considerabile (2, 3 sau chiar 4 metri)
 • dimensiunimari și foarte mari
 • finisaje moderne cu lac și ulei cu certificare Blauer Engel (standardul mondial în materie de emisii nocive și VOC)
 • disponibil într-o multitudine de finisaje realizate în principal pe stejar – colorare, periere, rindeluire, antichizare etc, dar și nuc, frasin, lemn termotratat etc.

Parchet masiv pentru încălzire în pardoseală

Parchet masiv frasin pardoseli incalzite
Parchet masiv frasin montat pe pardoseli încălzite
Parchet masiv industrial stejar pardoseli incalzite
Parchet masiv industrial stejar montat pe pardoseli încălzite

Chiar dacă cea mai populară alegere când vine vorba de pardoseli încălzite este reprezentată de parchetul stratificat, acest lucru nu înseamnă că parchetul masiv și cel industrial în special nu se pot monta pe încălzire prin pardoseală.

Parchetul masiv este compatibil cu încălzirea în pardoseală însă opțiunile sunt limitate de restricțiile referitoare la grosime, lățime și esență. 

Iar pe de altă parte trebuie îndeplinite condiții mai stricte legate de montaj și exploatare ulterioară (mai ales cele legate de umiditatea relativă a aerului din încăperi).

Cu alte cuvinte, parchetul masiv se poate monta pe pardoseli încălzite dacă nu te deranjează eventuale spații și ușoare deformări ce se pot forma în timp.

Rezistența termică a parchetului pentru încălzire în pardoseală

Indiferent de tipul de parchet ales, pentru a obține un suficient transfer de căldură către spațiul de încălzit în sensul de a nu afecta parametrii economici ai sistemului de încălzire a pardoselii și pentru a menține temperatura lichidului de încălzire cât mai scăzută posibil, rezistența termică a stratului de șapă de deasupra conductelor, împreună cu a celorlalte straturi (pardoseala de lemn, izolarea acustică, etc.) nu trebuie sa fie superioară valorii de 0,200 m²K/W în funcție și de recomandările fabricantului instalației de încălzire.

Rezistenta termica a parchetului (2)

Alegerea sistemului de încălzire în pardoseală

Atunci când alegi sistemul de încălzire în pardoseală va trebui să ții cont de tipul de casă, de înălțimea disponibilă, de situația planșeurilor etc. Din punctul nostru de vedere sistemul de încălzire ar trebui să respecte anumite standarde:

 • Sistemul trebuie să permită controlul exact al temperaturii la nivelul pardoselii
 • Este important ca temperatura de sub parchet să nu fie mai mare de 27 °C – temperaturile mai mari pot cauza uscarea excesivă a lemnului și în final apariția de crăpături pe suprafață

De asemenea recomandăm și respectarea următoarelor cerințe:

 • Grosime șapei de deasupra sistemului de încălzire (în cazul sistemului umed) să fie de minim 3 cm, iar în cazul locurilor izolate unde conductorii sunt mai aproape de suprafață recomandăm izolarea termică a locurilor respective
 • Nu încerca să usuci șapa crudă prin utilizarea instalației de încălzire. Acest lucru va destabiliza cimentul
 • În cazul sistemelor de încălzire electrice utilizați un material suplimentar deasupra firelor care să distribuie uniform căldura.
 • Înainte de montajul parchetului pornește și testează încălzirea pentru minim 24h pentru a descoperi eventuale scurgeri sau pierderi de presiune
 • Încălzește sistemul gradual, nu dintr-odată, cu câteva °C/zi sau ține cont de recomandarea producătorului instalației 
 • Oprește încălzirea în pardoseală cu minim 48h înainte de începerea montajului de parchet.

Pregătirea șapei

La fel ca în cazul oricărui parchet din lemn, verificarea stratului suport este esențială pentru un montaj reușit. 

Șapa trebuie sa fie executată conform instrucțiunilor fabricantului sistemelor de încălzire in scopul de a obține cele mai bune caracteristici de soliditate și conductanta termica. 

Aceasta trebuie sa respecte în cel mai înalt grad toate cerințele stabilite pentru sape (compactitate, grosime, rigiditate, duritate, duritate superficiala, etc.) deoarece nu sunt recomandate intervenții de consolidare, nivelare, etc asupra șapei.

Este indispensabilă prezenta barierei de vapori . Conductele pentru fluidul de încălzire trebuie sa fie acoperite de minim 30 mm de șapă pentru a permite o  difuzie de caldura uniforma si neconcentrata. 

O grosime insuficientă a șapei sau conductele prea aproape de suprafață transmit o caldură concentrată numai pe anumite zone sau puncte, ceea ce accentueaza apariția de fisuri între lamele.

Trebuie prevăzute pentru șapă spații de dilatare perimetrală în corespondență cu pragurile ușilor dintre diferite încaperi, pentru a impiedica dilatarea termica ulterioară a șapei. 

În timpul execuției șapei trebuie însemnate câteva poziții unde se pot face determinari ale umidității fără riscul de a distruge (iremediabil) instalația de încălzire.

Acordă o atenție specială următoarelor aspecte:

 • Umiditatea stratului suport – dacă parchetul se instalează pe o șapă de beton asigură-te că umiditatea reziduală este mai mică de 2%, iar umiditatea relativă a aerului nu depășește 65%
 • Șapa trebuie să fie consolidată, fără fisuri, curată, fără reziduuri și bine aspirată. 
 • Diferențele de planeitate nu trebuie să fie mai mari de 3 mm la 2 m
 • Temperatura ambientală trebuie să fie de minim 18 °C
 • Aclimatizează lemnul pentru 24-48h înainte de montaj
 

Pentru ca șapa să fie pregătită pentru montajul de parchet trebuie ca aceasta să fie supusă unui ciclu de încălzire-stagnare-răcire care va elimina tensiunile și va scoate la iveală eventuale probleme cum ar fi fisuri, dezlipiri etc. Centralele termice moderne au de multe ori acest ciclu presetat, iar în caz contrar temperatura șapei va trebui crescută gradual cu câteva grade/ zi (în funcție de specificațiile centralei și a tipului de șapă), menținută la temperatura maximă de lucru și apoi redusă până la temperatura ambientală.

Reține că instalația de încălzire trebuie oprită cu minim 48h înainte de începerea montajului parchetului.

Ciclu incalzire stagnare racire sape incalzite

Montajul parchetului pe încălzirea în pardoseală

Montajul prin lipire – din punctul nostru de vedere și având la bază experiența acumulată în cei peste 18 ani de activitate, lipirea parchetului direct de stratul suport oferă cel mai bun randament termic. 

Recomandăm folosirea de adezivi care își păstrează elasticitatea în timp care să permită mișcările micronice ale lemnului. O recomandare specială avem pentru utilizarea adezivilor silanici.

Montajul flotant –  este recomandat în special atunci când sistemul de încălzire este electric. Un aspect important al montajului flotant este alegerea corectă a foliei ce se va instala sub parchet și care trebuie să asigure un transfer optim cât mai bun și uniform.

Exploatarea parchetului montat pe încălzirea în pardoseală

Odată instalat parchetul, permite-i să se aclimatizeze pentru 2-3 zile înainte de a reporni instalația de încălzire. Acest lucru ajută la întărirea și maturarea adezivului.

Când pornești încălzirea, fă-o treptat. Câteva grade pe zi ar trebui să fie suficient.

Evită să acoperi parchetul cu covoare groase sau de mari dimensiuni. Acestea vor reduce dramatic transferul termic.

Temperatura pardoselii încălzite, din considerente de stabilitate dimensională și de confort, nu trebuie să fie mai mare de 26÷27 ºC, iar umiditatea relativă ambientală între 45% și 60%.

 Este foarte important să se mențină această umiditate a aerului pentru a garanta menținerea unui echilibru între procentul de umiditate a lemnului și cel al aerului, în scopul de a preveni eventuala contragere (contragere specifică: reprezinta diminuarea dimensiunilor lemnului pentru fiecare 1% de umiditate pierdută) datorată uscării excesive,  urmată de apariția fisurilor dintre lamele, cu atât mai pronunțate cu cât sunt mai late elementele de parchet și cu cat stabilitatea lemnului este mai scăzută.

Parchetul stratificat fiind foarte stabil dimensional datorită construcției sale, va reacționa mai lent la schimbările de ambient și practic doar condiții extreme care se mențin pentru perioade lungi de timp conduc la probleme legate de spații, crăpături sau deformări. 

Pe perioada de funcționare a instalației de încălzire recomandăm utilizarea unui umidificator automat de aer pentru menținerea parametrilor ambientali în intervalul recomandat.

Concluzii

Noi considerăm că alegerea parchetului ca finisaj al pardoselilor încălzite e una ce merită luată în considerare. 

Dacă optezi pentru parchet îți stăm la dispoziție cu toată expertiza și experiența acumulată din 2002 încoace. 

       Alege inspirat! Alege informat!

Sperăm că ți-a plăcut și ti-a fost util ceea ce ai citit. Dacă consideri că articolul merită distribuit mai departe am fi foarte bucuroși să o faci. 📢📢📢

Majoritatea informațiilor prezentate au la bază experiența noastră de peste 18 ani în domeniul pardoselilor din lemn. Mulțumim pentru completările aduse partenerilor noștri de cursă lungă – Weitzer Parkett Austria și Boen Norvegia/Lituania.

Trimite unui prieten

Suntem gata să îți facem o ofertă excelentă!