PARDOSELI DIN LEMN PENTRU TERASA TA

DECK PENTRU TERASA

Având la bază în principal experiența proprie, dar și studii realizate pe diferite piețe, dorim să vă prezentăm cât mai multe informații, să trecem un pic de bariera marketingului ce însoțește multitudinea de soluții pentru pardoselile de exterior, astfel încât să alegi în cunoștință de cauză ceea ce ți se potrivește. Precum living-ul casei tale, terasa exterioară din lemn devine un spațiu de întâlnire, odihnă, relaxare și armonie. Un deck bine ales și realizat va prelungi confortul casei tale în exterior, având toate argumentele să fie o adevărată comoară.

Cele mai utilizate materiale pentru realizarea pardoselilor de exterior (sau a deck-ului) sunt:

 • 1 Deck-ul sintetic sau compozit (WPC – wood plastic composite)
 • 2 Deck-ul din esențe cu densitate redusă – pin termotratat, pin impregnat, larice
 • 3 Deck-ul din esențe cu densitate medie – frasinul termotratat, teak-ul Java
 • 4 Deck-ul de esență tare – esențele exotice – ipe, garapa, cumaru, massaranduba, itauba, tatajuba, merbau etc

Terase din lemn compozit (WPC)

Termenul de WPC este prescurtarea de la wood plastic composite și se aplică în general produselor realizate dintr-un amestec de “făină de lemn” și plastic. Aceste produse se găsesc pe piață sub diverse mărci mai mult sau mai puțin cunoscute și sunt însoțite de un marketing agresiv care le prezintă ca fiind “mai bune decât lemnul” , “fără întreținere”, “ cu rezistență la decolorare” etc. 

Totuși, după aproape 20 de ani de la lansarea acestei noi tehnologii sunt destule exemple de produse care nu au făcut față testului timpului, deși producătorii au încercat să aducă constant îmbunătățiri pentru a preveni și reduce reacția la UV, umiditate și mucegai.

           Câteva caracteristici și tendințe:

 • Aspect omogen, cu un design gândit să imite lemnul natural
 • Rezistență redusă la șocuri
 • Tendință de supraîncălzire
 • Tendință de încovoiere la temperaturi ridicate
 • Tendință de contragere și dilatare
 • Tendință de decolorare în timp (imposibil de remediat)
 • Tendință de zgâriere și exfoliere

Desigur terasele realizate din deck wpc de bună calitate vor avea un comportament mai bun în timp, dar cele prezentate mai sus nu se exclud în întregime.

DECKING-UL DIN LEMN NATURAL, indiferent că vorbim de esențe cu densitate redusă, medie sau ridicată, este influențat de calitățile lemnului din care provine. Variațiile naturale de fibră, sau culoare sunt normale de la specie la specie, dar și între lamele din aceeași specie, acesta fiind caracterul unic al lemnului natural.

Deck pentru terase din lemn de esențe cu densitate redusă

În această categorie am inclus pinul termotratat, pinul impregnat și laricele siberian. Principalul lor atu este prețul mai redus în comparație cu celelalte variante de lemn sau wpc. Durata lor de viață este mai redusă, iar comportamentul în timp este puternic influențat de respectarea unui ciclu de mentenanță mai strict (curățare în profunzime și uleiere de minim 2 ori/an, chiar mai des pentru zonele cu trafic intens și /sau expuse luminii solare directe). Dintre punctele slabe putem enumera tendința de răsucire, arcuire, așchiere, spargere. De asemenea sunt susceptibile de atacuri ale insectelor și putrezire.

Deck pentru terase din lemn de esențe cu densitate medie

Aici găsim două din cele mai scumpe variante de pardoseli pentru terase – teak-ul și frasinul termotratat. Deși nu provine dintr-o esență cu o mare duritate și densitate, deck-ul din lemn de teak reprezintă cea mai exclusivistă alegere când vine vorba de realizarea unei pardoseli de exterior.
Rezistența în timp și stabilitatea dimensională de excepție sunt date de uleiurile cu care este impregnat natural și care îl fac “water repellent”. De reținut că teak-ul “adevărat” provine din Asia de SE (teak-ul Burma din Myanmar/Birmania și teak-ul Java din Indonezia) și nu trebuie confundat cu alte denumiri comerciale asemănătoare (teak african, teak brazilian, teak aburit etc. care doar au un aspect oarecum similar, dar în nici un caz aceleași caracteristici).

În ultimii 10 ani frasinul termotratat s-a impus ca o alternativă viabilă pentru esențele exotice datorită culorii sale ciocolatii și a stabilității dimensionale date de procesul de termotratare. Cu toate acestea el rămâne o esență cu caracteristici mecanice medii, cu ușoare tendințe de așchiere și decolorare care pot fi diminuate printr-un plan de mentenanță adecvat. Este potrivit inclusiv pentru locații publice cu un trafic moderat.

Deck pentru terase din lemn de esențe cu densitate ridicată

Aici sunt incluse mai multe specii exotice de lemn, în principal esențe sud-americane (din Brazilia în principal). Deși lista acestor specii este lungă, nu toate au rezultate optime când vine vorba de pardoseli de terase. Cele mai apreciate esențe sunt ipe, cumaru, garapa și massaranduba. Ipe, cumaru și massaranduba sunt de trei ori mai dure decât lemnul de stejar și nu plutesc. Au o durabilitate în timp considerabilă, o extraordinară rezistență la ciuperci, atacuri de insecte, putregai, iar ipe și cumaru sunt incluse în clasa A de rezistență la foc (la fel ca fierul).  

Toate aceste caracteristici fac parte din proprietățile naturale ale acestor specii și nu sunt obținute prin niciun tratament adițional.  Putem afirma că deck-ul din ipe este “perla coroanei” în materie de rezistență, aspect și comportament în timp.

Deck terasa garapa
Deck terasa Garapa
Deck terasa ipe 2
Deck terasa Ipe

Trimite unui prieten