Montajul Parchetului - Ghidul Fără Secrete
Montaj parchet masiv
Montaj parchet stratificat
Tipuri de primeri de consolidare și hidroizolare
În funcție de tipul de parchet ce urmează a se monta, dar și de caracteristicile suportului de montaj, primerii (rășinile) sunt un element indispensabil în realizarea unei pardoseli din lemn.
Mai presus de orice, ei asigură aderența optimă a adezivilor la suportul de montaj (șapă). De asemenea primerii oferă o soluție sigură și rapidă problemelor legate de șapele sfărâmicioase și de umiditățile reziduale excesive.
Cele mai importante proprietăți ale unui primer sunt:
– reduce/ reglează gradul de absobție al substratului de montaj
– fixează praful rezidual
– este un promotor de aderență
– consolidează partea superioară a șapei
– protejează împotriva umidității rezultate din aplicarea șapelor autonivelante
– formează o barieră de vapori împotriva umidității reziduale a substratului
Este foarte important de reținut că termenul de barieră de vapori nu se referă la problemele cauzate de realizarea defectuoasă a lucrărilor de hidroizolație, ci doar la umiditatea reziduală a șapelor, rezultată din turnarea efectivă.
- Tipuri de primeri
Primeri în dispersie (PD)
Termenul de dispersie se referă la particule de rășină foarte fin distribuite în apă care se depun pe suprafața șapei în timpul procesului de uscare. Cei mai utilizați primeri în dispersie sunt poly-acrilații care ajută la reglarea gradului de absorbție a șapei, la fixarea prafului și acționează ca agent de aderență pentru adezivi.
Rețeta standard a acestor primeri în dispersie conține:
– 20-50% rășini (polimeri)
– 50-80% apă
– cca. 1% materiale auxiliare (agenți de stabilizare, agenți de umidificare, pigmenți etc)
Noi la Ecolemn utilizăm gama de rășini în dispersie de la producătorul german STAUF – STAUF D54, STAUF VDP 130 sau STAUF VDP 160.
Primeri pe bază de rășini reactive (PRR)
Aceștia sunt în general bicomponenți pe bază de rășini epoxy sau monocomponenți pe bază de poliuretan. În ultima vreme în acest segment și-au făcut loc primerii pe bază de silan.
PRR au pe lângă proprietățile de bază ale primerilor în dispersie proprietatea de a solidifica sau consolida șapa, dar li pe aceea de a sigila și proteja suportul de montaj de umiditatea reziduală. Cu cât substratul este mai poros cu atât mai bine va fi penetrat de aceste rășini.
Rețeta standard a PRR bicomponenți cuprinde următoarele:
Componentul A
– 50-80% agent epoxy
– 20-50% diluant reactiv
Componentul B
– 99% poliamine
– 1% aditivi
Din gama primerilor pe bază de rășini reactive bicomponenți utilizăm STAUF VEP 195.
Rețeta standard a PRR monocomponenți cuprinde următoarele:
– 98-100% mixuri de prepolimeri
– până la 2% diverși aditivi
De aici cel mai utilizat produs este STAUF VPU 155S.
Tipuri de adezivi pentru parchet
Când vine vorba de lipirea parchetului există o multitudine de variante pe piață, dar apare dilema legată de ce tip de adeziv să aleg în funcție de tipul de parchet pe care urmează a fi montat. În funcție de felul parchetului – masiv cu lamele mici, masiv cu lamele xxl, stratificat sau industrial – există tot atâtea variante de adezivi sau mai bine spus de sisteme de montaj.
Pentru lipirea lamelelor de parchet masiv de mari dimensiuni este ideală folosirea unor adezivi reactivi mono sau bicomponenți care nu conțin apă și de aceea nu conduc la dilatarea lamelelor de parchet. Este important de avut în vedere la alegerea tipului de adeziv pentru parchetul masiv raportul dintre grosimea și lățimea lamelelor, tipul de finisaj, prezența bizotului, esența de lemn (mai calmă – stejar, nuc, unele esențe exotice sau mai nervoasă – măslin). Prima alegere în cazul parchetului masiv o reprezintă adezivii poliuretanici din gama PUK, iar cu unele restricții adezivii silanici rigid-elastici (SPU 570).
Pentru parchetul stratificat, pe lângă lipirea în sine, o caracteristică importantă a adezivului de montaj este curățarea ușoară a urmelor rămase pe suprafață după montaj. De aceea prima recomandare sunt adezivii silanici – elastici sau rigizi-elastici – din gama SMP sau MULTILAYER.
Obligații de verificare înainte de montaj
Umiditate
Înainte de începerea montajului oricărui tip de parchet trebuie verificat dacă stratul suport este suficient de uscat (de exemplu, șapa pe bază de ciment trebuie să aibe max. 2% CM, șapa pe bază de ciment cu încălzire cu apă max. 1,8% CM, șapa pe bază de sulfat de calciu max. 0,5%). Măsurătorile exacte se fac cu aparatul cu carbid, iar unde nu este posibil se fac determinări orientative cu aparate electrice/ electronice.
Rezistență
Șapele trebuie să prezinte o consistență omogenă cu rezistență uniformă. Rezistența acestora se determină prin zgâriere, prin utilizarea unei perii de sârmă sau prin lovirea cu ciocanul.
Planeitate
Verificarea se face cu dreptarul și cu lera de masurat, iar suportul de montaj trebuie să respecte standardele în vigoare pentru diverse tipuri de pardoseli sau specificațiile producătorului de parchet.
Fisuri
Suprafața suportului trebuie verificată vizual cu privire la existența fisurilor. Eventualele fisuri trebuie închise.
Temperatură suport
Temperatura suportului trebuie să fie de minim 15 °C. În cazul pardoselilor încălzite temperatura suportului trebuie să fie cu 3 zile înainte și 7 zile după montaj cuprinsă între 18 și 22 ºC.
Temperatura și aerul din încăpere
Temperatura încăperii și umiditatea relativă a aerului trebuie verificate înainte de montaj. Temperatura ambientală trebuie să fie de minim 18 ºC, iar umiditatea relativă a aerului trebuie să fie cuprinsă la modul ideal între 40 – 65%, dar să nu depășească 75%. Beneficiarul lucrării trebuie să se asigure că se respectă condițiile de mai sus cu cel puțin 3 zile înainte, în timpul și 7 zile după montarea parchetului.
Încălzire în pardoseală
În cazul șapelor cu încălzire cu apă, locurile în care se va determina umiditatea din șapă cu ajutorul aparatului cu carbid trebuie să fie marcate de cel care aplică șapa. Pentru șapele cu încălzire trebuie să existe un proces verbal referitor la protocolul de încălzire-răcire a șapelor.
Acestea sunt doar câteva obligații de bază ce trebuie respectate înainte de montajului oricărui tip de parchet. În funcție de situația existentă pe teren sau în funcție de anumite specificații tehnice ale materialelor ce urmează a fi utilizate pot fi necesare și alte determinări sau ante-măsurători.