Intrebari frecvente

Ce este parchetul?

Definiţia convenţională, dată în manieră univocă de normele europene UNI EN 13756-2004 şi UNI EN 13489-2004:

“Prin PARCHET se înţelege în exclusivitate o pardoseală din lemn cu o grosime minimă a stratului superior de lemn nobil de minim 2.5 mm, masurată înainte de punerea în operă.”

Tot ceea ce nu se regăseşte în interiorul acestei definiţii nu poate fi numit “PARCHET”.

Aşadar, fiţi atenţi şi exigenţi când achiziţionaţi parchet sau o locuinţă în care există deja parchet pus în operă!

De ce sa alegem parchetul ca pardoseala?

Lemnul este un material nobil şi viu. Constituie o investiţie pe termen lung, o investiţie durabilă, care va asigura confortul meritat încă din prima zi. Este confortabil, producând o senzaţie de bine la atingere. Uşor de întreţinut, odată ce respectaţi regula de bază: departe de umiditate.

Se găseşte într-o gamă variată de tipuri, esenţe, dimensiuni, finisaje, iar tehnicile de montaj diferite pot imprima acea notă de personalitate dorită.

Este un material natural şi sănătos, permite menţinerea unei calităti bune a aerului, fără riscul de alergii la praf sau acarieni.
Parchetul este mobila cea mai preţioasă într-o casă.

Duritatea lemnelor

Duritatea unui lemn poate fi criteriul determinant în alegerea parchetului, în funcţie de destinaţia încăperii în care se doreşte instalarea. Cu cât esenţa de lemn este mai dură, cu atât parchetul va rezista la şocuri şi uzură în timp.

Clasele de rezistenţă regrupează esenţele în patru categorii, de la puţin dure la foarte dure.
Din clasa I – foarte dure: fac parte esenţe ca: Cabreuva / Doussié / Ipé / Jatoba / Merbau / Wengé
Clasa a II-a – lemne dure: Afrormosia / Stejar / Iroko / Moabi / Eucalypt / Fag / Frasin / Teck
Clasa a III-a – lemne cu duritate medie: Mesteacan / Larice / Castan /Nuc / Pin maritim / Paltin / Sipo
Clasa a IV-a – lemne puţin dure: răşinoase în general

Care sunt caracteristicile parchetului si ce reprezinta ele?

Pentru a putea descrie diferitele specii de lemn, se face referire la câteva caracteristici esenţiale privitoare la aspectul şi comportamentul în timp al parchetului care provine din aceste specii lemnoase; pentru a fi totul clar, trebuie mai întâi să definim aceste caracteristici:

 1. textura – este determinată de dimensiunile celulelor care alcătuiesc tesutul lemnos şi poate fi : fină, medie sau grosieră
 2. fibra – este determinată de modul de dispunere a lanţurilor de celule şi poate fi : dreaptă, înclinată, încrucişată sau ondulată
 3. masa volumetrică sau densitatea lemnului – se masoară în kg/mc şi reprezintă masa unui metru cub de material cu umiditatea u= 12%
 4. umiditatea – reprezintă umiditatea lemnului în procente raportată la anhidru( fără apă) şi este dată de formula : u% = {(G-Go)/ Go}x100 unde:
  • G = greutatea elementului căruia i se determină umiditatea
  • Go= greutatea aceluiaşi element adus în stadiul de lemn anhidru
 5. contragerea specifică – reprezintă diminuarea dimensiunilor lemnului pentru fiecare 1% de umiditate pierdută
 6. stabilitatea dimensională şi duritatea la penetrare Brinell – sunt măsurate pe urmatoarea scală:
  • foarte scăzută
  • scăzută
  • medie
  • mediu-mediu-înaltă
  • înaltă
 7. durabilitatea – reprezintă rezistenţa la atacul ciupercilor şi insectelor; se masoară cu scala de la punctul anterior
 8. oxidarea – reprezintă schimbarea tonalităţii lemnului datorată acţiunii combinate a luminii şi oxigenului
 9. tensiunile lemnului – comportamentul parchetului în timp depinde foarte mult şi de tensiunile interne acumultate în lemn în procesul de fabricaţie, dacă acesta nu se respectă întocmai şi corect.
Ce este parchetul traditional?

Parchetul tradiţional (întâlnit şi sub denumirea de parchet masiv sau parchet clasic) a fost, datorită extremei lui simplităţi constructive, cel mai răspândit tip de parchet.

Este format integral din lemn; în 99% din cazuri, pe piaţă se găseşte nefinisat( nelăcuit / neceruit / neuleiat), gata pregătit pentru şlefuire şi finisare.

Formatele de parchet şi modul de aşezare a lamelelor sunt multiple. Alegerea unui tip sau altul de montaj depinde de destinaţia încăperii, de esenţa de lemn, de exigenţele estetice ale clientului, pe care suntem în măsură să-l îndrumăm cu sfaturile şi experienţa noastră.

Formate de parchet

( denumirile sunt împrumutate din limba italiană, în limba română neexistând echivalent)

LAMPARCHET – elementele au:

 • lăţimea cuprinsă între 30 mm şi 75 mm;
 • lungimea între 190 mm şi 450 mm;
 • grosimea între 8 mm şi 14 mm.

Format întâlnit exclusiv la parchet masiv; se montează prin lipire.

În imagine: lamparchet simplu şi prelucrat M/F

LISTELLO sau LISTONCINO – elementele au:

 • lăţimea cuprinsă între 50 mm şi 100 mm;
 • lungimea între 200 mm şi 600 mm;
 • grosimea între 10 mm şi 14 mm.

Format intalnit exclusive la parchet masiv; se monteaza prin lipire.

În ambele cazuri, lamela poate avea forma rectangulară sau de prismă, cu laturile uşor înclinate (cca 2°) pentru a facilita îmbinarea; faţa vizibilă este plană, netedă, dar nefinisată.

LISTELLO sau LISTONCINO M/F – elementele au:

 • lăţimea cuprinsă între 50 mm şi 100 mm;
 • lungimea între 200 mm şi 600 mm;
 • grosimea între 10 mm şi 14 mm.

Aceleaşi caracteristici, dar cu laturile lungi frezate pe fiecare element în parte, pentru a facilita lipirea şi încastrarea.

LISTONE( PLANSA) – elementele au:

 • lăţimea cuprinsă între 70 mm şi 100 mm;
 • lungimea între 500 mm şi 1200 mm;
 • grosimea între 10 mm şi 15 mm.

Întâlnim denumirea atât la parchetul masiv cât şi la cel prefinisat( prefinit); se montează atât prin lipire, având prelucrare M/F cât şi flotant, prin încastrare. Faţa vizibilă este plană, netedă, dar neşlefuită în cazul parchetului masiv sau gata finisată în cazul parchetului prefinit.

MAXILISTONE sau MAXIPLANSA – elementele au:

 • lăţimea cuprinsă între 70 mm şi 100 mm;
 • lungimea între 1500 mm şi 2000+ mm;
 • grosimea între 10 mm şi 15 mm.

Este parchetul cel mai preţios; în cazul formatului Monoplansa, preţul unui singur element este considerabil; acest format este căutat pentru conceperea unor ambiente foarte elegante.

INDUSTRIAL:

 • laţime modúl cuprinsă între 200 mm şi 300 mm;
 • lungime modúl între 200 mm şi 300 mm;
 • grosime modúl între 10 mm şi 22 mm
 • laţime lamelă în modul între 8 mm şi 20 mm.

(o varianta de industrial este asa-numitul MOZAIC)

Ce este parchetul stratificat?

Parchetul stratificat sau prefinit, cum mai este denumit, prezintă caracteritici cu totul inovative faţă de parchetul masiv. Înainte de toate, s-a rezolvat problema stabilităţii, care este asigurată de realizarea fiecărei lamele de parchet în parte din două sau trei straturi:

 • stratul superior format dintr-un strat de lemn nobil;
 • un suport tehnologic complex format la rândul lui din două straturi, căruia îi revine sarcina de a face parchetul nedeformabil, împiedicând în mod eficace tendinţa de mişcare; aceste straturi sunt constituite din lemn multistrat cu fibre încrucişate şi prelucrate lateral pentru îmbinare de precizie.

Acestea pot fi realizate din brad, plop, mesteacan, etc. Uneori, ultimul strat este din acelaşi lemn nobil ca şi stratul superior.

Variaţiile de temperatură şi umiditate care provoacă mişcare în fibrele naturale ale lemnului, sunt absorbite de cele două straturi( suport, respectiv lemn nobil) sau trei straturi( două straturi suport şi lemn nobil), din care este alcătuit parchetul.

Stratul nobil, superior, este alcătuit dintr-o singură lamelă de parchet( monostrip), din două lamele( bistrip) sau din trei( tristrip).

1 strip, îmbinare nut/feder
2 strip, îmbinare nut/feder
3 strip, îmbinare nut/feder

În general parchetul stratificat se găseşte gata finisat, aşadar nu mai necesită şi altă operaţie decât montajul.

Ce este parchetul industrial?

Parchetul industrial este un parchet tradiţional ( masiv) special.

Parchetul industrial este o pardoseala extrem de robustă, adaptată pentru încăperi supuse la trafic intens; astăzi însă este mult folosit în locuinţe pentru aspectul său estetic deosebit. Acest tip de parchet este format din mai multe lamele de mici dimensiuni, asamblate între ele şi compactate în blocuri de forma paralelipipedică, care devin modúle pentru execuţia de pardoseli. Prin modul de dispunere al acestor modúle şi chiar prin inserarea unei lamele de lemn de culoare diferită, se pot crea jocuri estetice plăcute, care dau o tuşă de originalitate pardoselii.

Ce este deckingul?

UTILIZARI

Utilizari diverse, atat pentru sectorul rezidential, cat si pentru spatii publice:

 • plaje pentru piscine
 • terase
 • alei
 • pontoane
 • placări de pereți
 • placări de jardiniere
 • diverse amenajări peisagere
 • chioșcuri de grădină
 • faleze
 • promenade
 • paliere și scări de grădină etc

TIPOLOGIE

Practic pardoselile de tip deck pot fi formate din lamele de diverse sectiuni sau din panouri gata asamblate (dale, piastrelle etc.)

In cazul decking-ului sub forma de lamele, cele mai comune secțiuni sunt 19/20×90 mm, 19/20×140 mm, 25×90 mm, 25×145 mm, lungimile fiind in general variabile, cuprinse intre 900 mm si 3000 mm.

Suprafața de uzură a deck-ului poate fi netedă (lisă) sau să prezinte diverse modele de striații antialunecare.

MONTAJ

Decking-ul se pretează montajului și utilizării în mediu extern; se poate instala pe o gamă largă de suporturi: sapă de ciment, pietriș compactat, profile metalice, lemn, PVC etc.

Suportul de montaj trebuie să fie suficient de compact și dur pentru a susține greutatea pardoselii și pentru a păstra orizontalitatea și planeitatea acesteia în timp.

Pentru pardoselile supraînălțate se utilizează suporți reglabili din PVC (link-suporti reglabili pvc.docx) care asigură toate caracteristicile necesare din punct de vedere al rezistenței, orizontalității și planeității.

În general sistemul de pardoseli de exterior este compus din lamele, rigle de susținere, suruburi sau cleme din inox, suporți reglabili din PVC, ulei special de exterior pentru finisare și întreținere.

Modalitatea de fixare a lamelelor pe riglele suport este mecanică și se poate realiza fie prin utilizarea clemelor din inox, fie prin cea a șuruburilor din inox.

FINISAJ

Pentru protecţia lemnului împotriva razelor ultraviolete se recomandă tratarea acestuia cu uleiuri speciale de exterior. Aceste uleiuri se aplică după ce lemnul a fost curăţat în prealabil de impurităţi. Tratamentul cu ulei trebuie refăcut periodic (cel puțin de 2 ori pe an).

INTRETINERE

Întreţinerea curentă se realizează spălând lemnul cu o soluţie de detergent special şi apă. Pentru menţinerea aspectului „viu” este recomandată aplicarea unui nou strat de ulei pentru exterior cel puțin o dată la şase luni (sau mai des în cazul unor perioade de secetă prelungită).

CALITATE

Cele mai frecvente esențe de lemn utilizate pentru realizarea pardoselilor si placarilor exterior sunt: Ipe, Frasin Termotratat, Cumaru, Teak Asia, Tatajuba, Garapa, Larice Siberian, Massaranduba.

Având în vedere că lemnul este un material natural trebuie avute în vedere anumite particularități și limitări.

Se acceptă diferențe de nuanță specifice, fibră întoarsă. Pana la montaj, lamelele de lemn se pastreaza balotate (legate).
Caracteristici ale lemnului utilizat la exterior care nu sunt considerate defecte sau erori:
– imbatranirea sprafetei lemnului (decolorare) in lipsa unui plan de intretinere
– diferente de culoare intre lamele
– formarea de crapaturi pe suprafata si la capete datorita faptului că <lemnul lucrează>
– contrageri si dilatari ale lamelelor
– tendinta de deformare
– pungi de rasina sau scurgeri de rasina la unele conifere
– pete cauzate de anomalii de crestere

Ce sunt suportii reglabili din PVC?


Părți componente

 1. Capac
 2. Distanțiere
 3. Striuri anti-alunecare
 4. Șurub de reglaj
 5. Piulița de reglaj
 6. Nervuri de dirijare pentru ape pluviale
 7. Baza Φ 205 mm
 8. Margine frontală de întărire
 9. Fața inferioară anti-alunecare

Capacul poate fi prevăzut cu până la 4 distanțiere fapt ce permite montajul oricărei pardoseli flotante (rigle suport pentru lamele, dale de lemn, piatră, material compozit etc). Distanțierele au o grosime de 2-2,5 mm și pot fi ușor tăiate pentru adaptarea facilă la orice situație de montaj.

De asemenea, capacul este dotat în parte inferioară cu striații ce îi măresc rezistența la sarcină.

Șuruburile de reglaj permit orice variație pe înălțime, cu scopul de a optimiza nivelarea finală a pardoselii. În interior șuruburile sunt prevăzute cu nervuri de întărire care le asigură o optimă rezistență chiar și în cazul celor mai înalte.

Piulița permite un reglaj milimetric pe înălțime, asigurând o nivelare perfectă a pardoselii în final. Piulița este prevăzută cu aripioare pentru a facilita reglajul în timpul montajului.

Baza de sprijin a fost concepută conform principiului preluării sarcinii și este prevăzută cu o concavitate care preia greutatea, crescând rezistența.

Structura striată a bazei de sprijin și marginea de ranforsare contribuie la creșterea rezistenței și la distribuirea greutății pe întreaga suprafață.

În funcție de reglajul permis acești suporți se împart în 3 categorii:

 • Standard – reglaj între 22 mm și 220 mm
 • XL – reglaj între 165 mm și 360 mm
 • Jumbo – reglaj până la max. 1600 mm

Toate tipurile de suporți reglabili sunt garantate a suporta o sarcină nominală de 400 kg. Acest lucru se traduce într-o sarcină totală de 1600 kg/mp (în cazul utilizării a 4 buc/mp), 2000 kg/mp (5 buc/mp), 2400 kg/mp (6 buc/mp) etc.

Acești suporți au fost proiectați pentru instalarea oricărui tip de pardoseală pe orice tip de suprafață (inclusiv pe hidroizolații aparente). 100% produși în Italia.

Ce este laminatul?

( întâlnit şi sub denumirea improprie de “parchet laminat”)

LAMINATUL este de fapt o imitaţie de parchet, la care stratul superior este un print, de obicei imitând o specie de lemn, acoperit cu o peliculă de material plastic foarte rezistent; se utilizează mai ales în încăperi cu trafic mare; există laminat de înaltă şi de joasă calitate, în funcţie de: suportul pe care este aplicată folia de plastic( MDF, HDF, LDF), sistemul de prindere, absenţa sau prezenţa emisiilor de formaldehide, insonorizare.
Cele din gama înaltă de preţ încearcă reproduceri fidele ale desenului lemnului, fară a-i putea copia nobleţea şi căldura naturală.

Ce trebuie sa stim la montajul parchetului pe sape incalzite?

Incălzirea în pardoseală

Şapa încălzită este o şapă pe bază de ciment sau pe bază de anhidride, având înglobate conducte prin care circulă un fluid cu rol de încălzire a încăperii .

Condiţii de montaj pe şape încălzite
Se verifică mai întai toate cerinţele prevăzute pentru montajul pardoselilor din lemn masiv; umiditatea admisă determinată cu higrometrul cu carbid nu poate depăşi valorile de:

 • 1,7% pentru şape pe bază de ciment
 • 0,3% pentru şape anhidridice

Punerea în funcţiune graduală a instalaţiei de încălzire are rolul de a stabiliza şapa, eliberând lent eventualele tensiuni şi crescând gradul de uscare până la cel corespunzator celui de echilibru cu condiţiile ambientale climatice în care se găseşte, astfel încât să nu cedeze ulterior umiditate parchetului.

Grosimea minimă a şapei trebuie să fie de 6 cm, din care 3 cm deasupra conductelor. Înainte de punerea în funcţiune a instalaţiei de încălzire, şapa trebuie să aibă un timp minim de asteptare care trebuie să fie:

 • pentru şapele pe bază de ciment de 21 zile
 • pentru şapele anhidridice de 7 zile
 • şapele cu uscare rapidă de 3-4 zile

După aceşti timpi de asteptare, se pune în funcţiune instalaţia de încălzire, crescând gradual temperatura cu cca 5 °C/zi, până se ajunge la temperatura maxim admisă.
Instalaţia va lucra la această temperatură cel putin 10 zile consecutive, asigurând o bună ventilaţie a spaţiului. Procesul de răcire se realizează reducând gradual temperatura cu cca 5 °C/zi, până la aproximativ 20 °C. Instalaţia de încălzire trebuie oprită cu cel puţin 5 zile înainte de începerea montajului parchetului, asigurându-ne că temperatura şapei este cuprins între 15-20 °C, iar umiditatea relativă ambientală la maxim 60%.
Este foarte important ca umiditatea relativă a aerului să fie menţinută la valori între 40-60%, astfel încât să fie pevenite formarea fisurilor la parchet.
Temperatura pardoselii încălzite nu trebuie să depăşească 26-27 °C.
Parchetul montat pe şapa încălzită nu se acoperă cu covoare sau alte materiale de decor.
Pe şapa încălzită, parchetul poate fi montat atât lipit cât şi flotant.

Montajul prin lipire pe şapa încălzită

În mod normal, pe şapa încălzită nu se execută bariere contra vaporilor şi nici lucrări de nivelare sau consolidare; este recomandat să se aplice un primer( doar ca amorsă) adecvat pentru tipul de adeziv folosit.

Montajul flotant pe şapa încălzită
Se efectuează ca şi în cazul şapei neîncălzite. Va trebui luată în calcul: rezistenţa termică totală( parchet + stat de izolare acustică de cca 2,5 mm).

Ce parchet se recomandă pentru montaj pe şape încălzite?

O gamă largă de esenţe de lemn masiv sunt adecvate montajului pe şape încălzite. Criteriile de limitare a grosimii nu sunt foarte stricte, mergând de la 10 mm la 22 mm.

Laţimea lamelelor este limitată însă de stabilitatea esenţelor: laţimea maximă de 90 mm conferă o siguranţă asupra riscului de deformare; ca o excepţie, unele esenţe permit laţimi de 140 mm.

Ecolemn sfătuieşte clienţii să opteze pentru parchet prefinit( cel dublustratificat este ideal) în cazul montajului pe şape încălzite; acesta are un coeficient de pierdere energetică scăzută şi o variatie dimensională redusă la schimbarile de temperatură.

Esenţe de masiv : Doussié, Merbau, Iroko, Teck, parchetul industrial, etc.

Esenţe de prefinit : toate care se încadrează în recomandările de mai sus.

Ce parchet sa aleg?

Alegerea parchetului este un demers delicat şi seamănă cu alegerea unei mobile; se face în funcţie de recomandarea arhitectului, a designerului, în funcţie de destinaţia şi dimensiunile încăperii, de stilul amenajării interioare, de luminozitatea încăperii, de preferinţele pentru o anumită esenţă, de materialul şi culoarea tamplariei, etc.

Vă prezentăm câteva avantaje şi dezavantaje pentru fiecare dintre tipurile de parchet:

Parchetul masiv:

Avantaje:

 • durata mare în timp: parchetul tradiţional se poate şlefui de mai multe ori şi poate arata ca nou după fiecare refinisare. Numărul de refinisări depinde de grosimea parchetului, şlefuirea fiind indicată în medie o dată la fiecare 10 ani, reducând cca. 1 mm din grosime;
 • esenţa de lemn aleasă este foarte bine evidenţiată;
 • posibilitatea alegerii dintr-o gamă largă de esenţe, finisaje, dimensiuni, modele de montaj;
 • bun izolator: lemnul în general este un foarte bun izolator, iar această proprietate este direct proporţională cu grosimea parchetului;
 • confortabil şi călduros.

Dezavantajele ar putea fi:

 • timpi relativ mari de montaj / şlefuit / finisat: de exemplu la o suprafaţă de cca. 100 mp., luând în calcul o punere în operă cu respectarea timpilor necesari operaţiunilor, se poate ajunge la cca. 40 de zile timp de punere în operă; este bine să nu grăbiţi firma de montaj şi să nu solicitaţi o execuţie în grabă, cu omiterea unor operaţiuni;
 • costuri relativ mari: la o suprafaţă de cca 100 mp, preţul “la cheie”( parchet + montaj + materiale + consumabile) poate ajunge la peste 5000 Euro.

Pe piaţa românească se găseşte cu precădere parchetul masiv de 22 mm grosime. În ultima vreme a pătruns pe piaţa, la început timid, dar din ce în ce mai solicitat, parchetul de grosime 15 mm şi cel de 10 mm. Acesta este mult mai bine prelucrat, dat fiind faptul că se produce în fabrici cu tehnologie modernă şi este destinat în mare parte unei pieţe foarte exigente, aşa că nu ezitaţi să optaţi pentru el.

Preţul parchetului tradiţional depinde de patru factori:

 • esenţa lemnului( de exemplu nucul este mai scump decât stejarul);
 • grosimea lamelei( pleacă de la 10mm, apoi 14 mm / 15mm / 18mm / 20mm / 22mm);
 • lungimea lamelei, care merge de la 220 mm până la aşa-numitul maxi-listoni de peste 2000 mm;
 • selecţia: este important de ştiut că acesta nu se referă la calitatea materialului, ci doar la desenul lemnului. Clasele de selecţie sunt reglementate de normele europene UNI EN 13226 şi UNI EN 13227.

Parchetul stratificat:

Avantaje:

 • viteză superioară de montaj şi uşurintă în montaj;
 • confortul şi aspectul lemnului natural;
 • bun izolator termic;
 • durabilitate şi rezistenţă;
 • economicitatea punerii în operă( mai puţine materiale).

Dezavantajele:

 • strat de uzură mai mic decât la parchetul masiv;
 • o mai mică putere de izolare acustică;
 • limitare la modele de montaj.

Pe piaţă se găseşte parchet stratificat( prefinit) cu grosime plecând de la 10 mm, la care stratul superior este de 3,5 mm.

O varietate mai puţin apreciată este prefinitul la care stratul de lemn nobil este la rândul lui o alipire de mai multe lamele de parchet.

Cel mai valoros prefinit este acela la care stratul superior este dintr-o singură lamelă de lemn.

Preţul prefinitului depinde de trei factori:

 • esenţa lemnului;
 • stratul de lemn nobil( stratul superior are grosimi între 3,5 şi 5 şi chiar 6 mm);
 • selecţia: este important de ştiut că acesta nu se referă la calitatea materialului, ci doar la desenul lemnului. Clasele de selecţie sunt reglementate de normele europene UNI EN 13226 şi UNI EN 13227.

Laminatul

Avantaje:

 • preţuri mici;
 • uşurinţă la montaj;
 • aspect plăcut;
 • uşor de înlocuit.

Dezavantajele ar putea fi:

 • nu este un material natural, produce o senzaţie de rece la mers;
 • se încarcă electrostatic;
 • produce zgomot la mers;
 • desenul nu are naturalete, nu se poate evita efectul obositor al unui desen repetitiv;
 • rezistenţă mică în timp;
 • posibilă prezenţă a formaldehidei la cel ieftin;
 • imită desenul lemnului
 • nu se poate renovă.
Cum si de unde se achizitioneaza parchetul?

La achiziţionare se pune problema de a cumpăra acel parchet care, la caracteristici egale, costă cel mai puţin. Atenţie: la caracterisici egale!

Parcurgeţi celelalte răspunsuri la întrebări pentru a cunoaşte care sunt caracteristicile ce influenţează pretul; trebuie evitate situaţiile când acasă, în locul unui parchet prefinit ne dăm seama că am achiziţionat un parchet doar furniruit. Pe piaţă oferta este mare, variată, aproape infiniţă; a te mişca în această junglă nu este simplu, dar nici imposibil. Iată paşii de urmat:

Începeţi prin a alege esenţa care vă place. Apoi, ţineţi cont de următoarele caracteristici:

 1. tipul de parchet;
 2. denumirea exactă a esenţei( ex. cabreuva dorada e diferită de cabreuva incenso);
 3. formatul lamelelor( grosime, laţime, lungime);
 4. la parchetul prefinit urmăriţi grosimea stratului de lemn nobil;
 5. preţul final( cu sau fără TVA, costul transportului);
 6. disponibilitatea: este sau nu în stoc, care sunt timpii de livrare;
 7. cine vă pune în operă parchetul: cunoaşteţi o firmă de montaj serioasa, comerciantul are o firmă agreată, care poate oferi garanţii?

În general, marile centre de distribuţie au spre vânzare laminat în cea mai mare măsură, preţuri mai joase, dar şi o calitate mai slaba a produselor. Adesea e indicat să cumpăraţi de la firmele specializate, care pe lângă o calitate mai bună a parchetului vă pot oferi consultanţă, oferind de cele mai multe ori şi serviciile de montaj.

În felul acesta, achiziţionând din acelaşi loc parchetul şi serviciile( pachetul complet), se evită pasarea responsabilităţilor celor implicaţi( de cele mai multe ori parchetarul dă vina pe comerciant, comerciantul pe parchetar, s.a.m.d.).

Intretinearea si exploatarea parchetului

Indiferent că vorbim despre un parchet masiv sau stratificat foarte importante în exploatarea și întreținerea acestuia sunt condițiile ambientale, respectiv umiditatea relativă a aerului și temperatura.

Astfel, umiditatea din aer nu trebuie să fie mai mică de 40%, dar nici mai mare de 60%. Pentru controlul umidității sunt recomandate umidificatoare automate de aer sau instalații de condiționare a aerului cu umidificare/dezumidificare. Referitor la temperatură, aceasta se recomandă a nu fi mai mare de 25 °C.

Aceste valori ale umidității și temperaturii sunt cele optime nu doar pentru parchet, mobilier, plante etc dar mai ales pentru organismul uman.

Mai jos găsiți câteva recomandări generale pentru prelungirea duratei de viață și păstrarea aspectului parchetului:

 • Plasați la intrarea în locuință un covoraș pentru picioare, care va reține praful, nisipul, pietricelele ce se pot dovedi foarte agresive pentru lemn
 • Asigurați un climat sănătos atât lemnului cât și dumneavoastră, menținând o temperatură între 19-22 °C și o umiditate relativă a aerului în jurul valorii de 50%.
 • Plasați discuri de pâslă, plută, cauciuc sub picioarele scaunelor, meselor sau a altor piese de mobilier care se pot muta ușor pentru a evita zgârierea pardoselilor din lemn
 • Nu lăsați apă sau alte lichide să stagneze pe parchet și izolați bine ghivecele cu plante.
Instructiuni generale de intretinere a parchetului

Întreținerea curentă a parchetului se realizează prin simpla trecere a aspiratorului. Nu spălați parchetul cu apă din abundență, iar în cazul diverselor pete ce pot apărea utilizați o lavetă sau burete ușor umezite într-o soluție de apă și detergent neutru. Nu folosiți detergenți agresivi, abrazivi, siliconici etc.

Întreținerea periodică se face utilizând un mop umezit și bine stors. Utilizați un detergent neutru. În cazul în care producătorul de parchet recomandă un anumit detergent se va folosi acel tip. Din timp în timp, dacă starea și aspectul parchetului o cer, se poate aplica o soluție de tip polish cu rol de revigorare și reîmprospătare a finisajului.

Intretinearea si exploatarea decking-ului

Întreţinerea curentă se realizează spălând lemnul cu o soluţie de detergent special şi apă. Pentru menţinerea aspectului „viu” este recomandată aplicarea unui nou strat de ulei pentru exterior cel puțin o dată la şase luni (sau mai des în cazul în care suprafața este expusă constant razelor soarelui, în cazul unor perioade de secetă prelungită etc).

Se acceptă diferențe de nuanță specifice, fibră întoarsă. Pana la montaj, lamelele de lemn se pastreaza balotate (legate).
Caracteristici ale lemnului utilizat la exterior care nu sunt considerate defecte sau erori:
– imbatranirea sprafetei lemnului (decolorare) in lipsa unui plan de intretinere
– diferente de culoare intre lamele
– formarea de crapaturi pe suprafata si la capete datorita faptului că <lemnul lucrează>
– contrageri si dilatari ale lamelelor
– tendinta de deformare
– pungi de rasina sau scurgeri de rasina la unele conifere
– pete cauzate de anomalii de crestere