CUMARU

FRASIN TERMOTRATAT

GARAPA

IPE

LARICE

MASSARANDUBA

TATAJUBA

TEAK

WPC

Detalii DECKING

UTILIZARI

Utilizari diverse, atat pentru sectorul rezidential, cat si pentru spatii publice:

 • plaje pentru piscine
 • terase
 • alei
 • pontoane
 • placări de pereți
 • placări de jardiniere
 • diverse amenajări peisagere
 • chioșcuri de grădină
 • faleze
 • promenade
 • paliere și scări de grădină etc

 

TIPOLOGIE

Practic pardoselile de tip deck pot fi formate din lamele de diverse sectiuni sau din panouri gata asamblate (dale, piastrelle etc.)

In cazul decking-ului sub forma de lamele, cele mai comune secțiuni sunt 19/20×90 mm, 19/20×140 mm, 25×90 mm, 25×145 mm, lungimile fiind in general variabile, cuprinse intre 900 mm si 3000 mm.

Suprafața de uzură a deck-ului poate fi netedă (lisă) sau să prezinte diverse modele de striații antialunecare.

 

MONTAJ

Decking-ul se pretează montajului și utilizării în mediu extern; se poate instala pe o gamă largă de suporturi: sapă de ciment, pietriș compactat, profile metalice, lemn, PVC etc.

Suportul de montaj trebuie să fie suficient de compact și dur pentru a susține greutatea pardoselii și pentru a păstra orizontalitatea și planeitatea acesteia în timp.

Pentru pardoselile supraînălțate se utilizează suporți reglabili din PVC (link-suporti reglabili pvc.docx) care asigură toate caracteristicile necesare din punct de vedere al rezistenței, orizontalității și planeității.

În general sistemul de pardoseli de exterior este compus din lamele, rigle de susținere, suruburi sau cleme din inox, suporți reglabili din PVC, ulei special de exterior pentru finisare și întreținere.

Modalitatea de fixare a lamelelor pe riglele suport este mecanică și se poate realiza fie prin utilizarea clemelor din inox, fie prin cea a șuruburilor din inox.

 

FINISAJ

Pentru protecţia lemnului împotriva razelor ultraviolete se recomandă tratarea acestuia cu uleiuri speciale de exterior. Aceste uleiuri se aplică după ce lemnul a fost curăţat în prealabil de impurităţi. Tratamentul cu ulei trebuie refăcut periodic (cel puțin de 2 ori pe an).

 

INTRETINERE

Întreţinerea curentă se realizează spălând lemnul cu o soluţie de detergent special şi apă. Pentru menţinerea aspectului „viu” este recomandată aplicarea unui nou strat de ulei pentru exterior cel puțin o dată la şase luni (sau mai des în cazul unor perioade de secetă prelungită).

 

CALITATE

Cele mai frecvente esențe de lemn utilizate pentru realizarea pardoselilor si placarilor exterior sunt: Ipe, Frasin Termotratat, Teak Asia, Tatajuba, Garapa, Larice Siberian, Massaranduba.

Având în vedere că lemnul este un material natural trebuie avute în vedere anumite particularități și limitări.

Se acceptă diferențe de nuanță specifice, fibră întoarsă. Pana la montaj, lamelele de lemn se pastreaza balotate (legate).
Caracteristici ale lemnului utilizat la exterior care nu sunt considerate defecte sau erori:
– imbatranirea sprafetei lemnului (decolorare) in lipsa unui plan de intretinere
– diferente de culoare intre lamele
– formarea de crapaturi pe suprafata si la capete datorita faptului că <lemnul lucrează>
– contrageri si dilatari ale lamelelor
– tendinta de deformare
– pungi de rasina sau scurgeri de rasina la unele conifere
– pete cauzate de anomalii de crestere

Suporti reglabili PVC

PARTI COMPONENTE

 1. Capac
 2. Distanțiere
 3. Striuri anti-alunecare
 4. Șurub de reglaj
 5. Piulița de reglaj
 6. Nervuri de dirijare pentru ape pluviale
 7. Baza Φ 205 mm
 8. Margine frontală de întărire
 9. Fața inferioară anti-alunecare

Capacul poate fi prevăzut cu până la 4 distanțiere fapt ce permite montajul oricărei pardoseli flotante (rigle suport pentru lamele, dale de lemn, piatră, material compozit etc). Distanțierele au o grosime de 2-2,5 mm și pot fi ușor tăiate pentru adaptarea facilă la orice situație de montaj.

De asemenea, capacul este dotat în parte inferioară cu striații ce îi măresc rezistența la sarcină.

Șuruburile de reglaj permit orice variație pe înălțime, cu scopul de a optimiza nivelarea finală a pardoselii. În interior șuruburile sunt prevăzute cu nervuri de întărire care le asigură o optimă rezistență chiar și în cazul celor mai înalte.

Piulița permite un reglaj milimetric pe înălțime, asigurând o nivelare perfectă a pardoselii în final. Piulița este prevăzută cu aripioare pentru a facilita reglajul în timpul montajului.

Baza de sprijin a fost concepută conform principiului preluării sarcinii și este prevăzută cu o concavitate care preia greutatea, crescând rezistența.

Structura striată a bazei de sprijin și marginea de ranforsare contribuie la creșterea rezistenței și la distribuirea greutății pe întreaga suprafață.

În funcție de reglajul permis acești suporți se împart în 3 categorii:

 • Standard – reglaj între 22 mm și 220 mm
 • XL – reglaj între 165 mm și 360 mm
 • Jumbo – reglaj până la max. 1600 mm

Toate tipurile de suporți reglabili sunt garantate a suporta o sarcină nominală de 400 kg. Acest lucru se traduce într-o sarcină totală de 1600 kg/mp (în cazul utilizării a 4 buc/mp), 2000 kg/mp (5 buc/mp), 2400 kg/mp (6 buc/mp) etc.

Acești suporți au fost proiectați pentru instalarea oricărui tip de pardoseală pe orice tip de suprafață (inclusiv pe hidroizolații aparente). 100% produși în Italia.